Meksika kamu harcamalarının şeffaflığı ve gözetimi konusunda yerinde sayıyor ancak halkın katılımı artıyor

celikci

Global Mod
Global Mod
Meksika'nın 80 puanlık puanı OECD ülkeleri ortalamasından (67) ve Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Kosta Rika, Jamaika ve Nikaragua gibi ülkelerden daha yüksektir. Onu Gürcistan, Yeni Zelanda, İsveç, Güney Afrika ve Moldova takip ediyor.

Raporda, 80 puanın, Meksika'nın 2017'de elde ettiği 79 puana, 2019 ve 2021'de elde ettiği 82 puana göre daha yakın olduğu vurgulanıyor. “Bütçenin şeffaflığını artırmak için, Yönetimin bütçe projesinde mali risk, finansal varlıklar ve bağışçı yardım kaynakları hakkındaki bilgilerin genişletilmesi tavsiye edilir.” diye vurguladı.

Bütçe takibinde çok az

Bu arada ülke, Bütçe İzleme alanında 30. sandalyeyi işgal ederek aynı pozisyonda kaldı, ancak bir önceki baskıya göre toplam 100 puan üzerinden 63 puandan 65'e yükseldi.

OBS, yasama organlarının ve yüksek denetim kurumlarının (YDK) bütçe sürecinde oynadıkları rolü ve gözetim sağlama derecesini analiz eder. “Meksika'daki yasama organı ve yüksek denetim kurumu birlikte bütçe süreci boyunca yeterli gözetimi sağlıyor ve bileşik puanı (100 üzerinden) 65'tir” diye açıkladı.

Bu bölümde yer alan öneriler arasında Birlik Kongresi'nin, yürütme bütçesi projesinin sunumundan önce bütçe politikasını tartışması ve bir sonraki bütçeye ilişkin önerileri onaylaması gerektiği öne çıkıyor.

Ayrıca, bir yasama komitesinin yıl boyunca bütçe uygulamasını incelemesi ve bulgularını içeren raporları çevrimiçi olarak yayınlaması da tavsiye edilmektedir. Ayrıca Federasyon Yüksek Denetimi tarafından bağımsızlığın güçlendirilmesi ve denetim denetiminin geliştirilmesi amacıyla bağımsız bir organın denetim süreçlerini gözden geçirmesi de garanti edilmelidir.