Yüksek faiz oranları kalıcı mı? Uzmanların söylediği bu

celikci

Global Mod
Global Mod
2022'de Meksika ve ABD, sırasıyla %8,7 ve %9,1 seviyeleriyle onlarca yıldır görülmeyen enflasyon seviyeleri kaydetti.

Nisan ayını enflasyon %4,65 seviyesinde kapattı. Meksika Merkez Bankası, göstergenin %3 hedefine yaklaşacağı 2025 yılına kadar olmayacağını öngörerek önümüzdeki aylara ilişkin tahminlerini yukarı doğru ayarladı.

Meksika'da merkez bankası referans faiz oranını %11,25'e yükseltirken, bu yıl ilk indirimini %11'de bıraktı. ABD Merkez Bankası (Fed) ise faiz oranını %5,25 ile %5,5 aralığına aldı. %.

Mayte Rico, CIO ve HSBC varlık yönetimi Meksika, şu anda daha yüksek faiz oranına sahip bir dünyaya doğru bir “paradigma değişikliği” olduğunu ekledi.

Franklin Templeton başkan yardımcısı ve yatırımlardan sorumlu eş direktörü Luis Gonzali, enflasyonun merkez bankalarının hedefine ulaşmasının ardından “enflasyon hedeflerini değiştirme” tartışmasını masaya yatırmak zorunda kalmalarının mümkün olduğunu söyledi. .

Dünyada değişen bir diğer husus ise Çin'in artık küresel tedarikçi olmamasıdır. Gonzali, “Pandemi dünyayı değiştirmeye geldi” diye eklerken, “tüketim eğiliminin arttığına, tasarruf eğiliminin azaldığına” dikkat çekti.

Panel, Çin'e bağımlılığın durdurulması ve üretim zincirlerinin yeniden düzenlenmesinin dünya çapında enflasyonist baskıları beraberinde getireceğini belirtti.

Önceki noktalara ek olarak jeopolitik, enflasyonun yükseldiği, dolayısıyla faiz oranlarının daha uzun süre yüksek olduğu bir dünyaya da yol açtı.

Amerika Birleşik Devletleri

NSC Asesores'in CIO'su ve ortağı Rodrigo Román, “Beni en çok endişelendiren şey, dünyanın önde gelen hükümetlerinde yaşadığımız mali açıktır” diye uyardı.

Bir başka endişe de demografik sorunla, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işgücünün değiştirilmesiyle ilgilidir. HSBC'den Mayte Rico, “Baby Boomer kuşağını takip eden nesil, onların yerini alacak kadar büyük değil” dedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi için ek bir riskin, en fazla hazine tahviline sahip ülke olan Japonya ile ilgili görünebilecek riskle ilgili olduğunu ve bunun “ABD'de bir dengesizlik” yaratabileceğini ekledi.